+33 (0) 6 80 37 88 49 info.chenac@gmail.com

De mooiste haventjes, dorpen, historische steden, zandstranden etc....

Le Petit Chenac en zijn omgeving

Kenmerkend voor deze glooiende omgeving is de rust, de idyllische zandstranden en charmante vissersplaatsjes. Maar Je kunt hier ook prachtige oude steden bezoeken zoals Saintes en Bordeaux of een archeologische opgravingssite bekijken in Barzan, 3.5 km verderop. In de Nabije omgeving kun je bovendien verschillende wijndomeinen bezoeken. Proef en geniet van de beroemde regionale producten, de Cognac en de Pineau des Charentes.

Op korte wandelafstand bevindt zich de kleine plezier- en vissershaven van Saint-Seurin-d’Uzet, hier is een leuke oesterbar welke open is van Pasen t/m september en er is een klein winkeltje met eerste levensbehoeften.
Wanneer jullie uit eten willen kun je lopend door de wijnvelden bij één van de restaurants aan de Gironde terecht (2,5 km afstand) of bijvoorbeeld in één van de restaurants in Mortagne-sur-Gironde (5 km). 

Lees hieronder verder om onze prachtige regio te ontdekken. Dit overzicht is natuurlijk lang niet compleet; er is bij ons nog veel meer te doen. Er ligt daarom in elke vakantiewoning een informatiemap klaar: folders, kaarten en een overzicht van de dichtstbijzijnde en leukste restaurants en winkels. Of vraag het aan ons, wij geven graag aanvullende tips!

De Gironde (1 km)

Le Petit Chenac ligt op nog geen kilometer afstand van de Gironde!
De Gironde is de grootste riviermonding van West-Europa en is maar liefst 12 km breed, 75 km lang en stroomt via het Bordeauxgebied naar de Atlantische oceaan. Het is een historische waterweg. Om Bordeaux destijds te kunnen beschermen, werden allerlei prachtige bouwwerken en militaire complexen neergezet. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de oudste vuurtoren van Frankrijk  Phare de Cordouan en het Citadel van Blaye. Kenmerkend voor deze omgeving zijn de mooie natuurlijke oevers, afgewisseld door witte kalkkliffen, charmante vissersplaatsjes en vissershutten met kruisnetten. De rivier, met zijn natuurlijke oevers en de mix van het zoete en zoute water, geeft een enorme diversiteit aan vogels en vissen. De Gironde is nog de enige rivier van Europa waar de steur voorkomt om zich voort te planten.

Zie hieronder een prachtige film over onze omgeving en Royan

Stranden (12 kilometer)

Aan de voet van de witte krijtrotsen van Meschers-sur-Gironde liggen 5 idyllische zandstrandjes. Iets verderop ligt het mooie meer dan 2 km lange strand van St-Georges-de-Didonne. We hebben een pagina gemaakt met een overzicht van deze strandjes.
Klik hier om de mooie stranden van de Charente Maritime te ontdekken.

 

Mortagne sur Gironde (5 km)

Mortagne was ooit één van de belangrijke havenplaatsen in ons gebied. Momenteel is het vooral een sfeervolle plezierhaven, mooi gelegen met een prachtig uitzicht op de kliffen, ook wel falaises genoemd.
Er zijn verschillende restaurants, terrassen en een aantal cabana’s, waar je heerlijke verse producten kunt halen, zoals vis en zeevruchten of een gebraden kip.
Vlakbij, aan de voet van een falaise, bevindt zich de grootste bezienswaardigheid: l’Ermitage Saint-Martial. In de Middeleeuwen bezochten pelgrims op weg naar Compostela deze grot voordat ze de Gironde gingen oversteken.

Talmont sur Gironde (7 kilometer)

Dit romantische vestingsplaatsje ligt op nog geen 7 km van ons huis. Het is eenvoudig te bereiken via de route verte, een mooie kustweg die loopt van Bordeaux tot aan Royan. Bovendien loopt er een mooi fietspad.

Het dorp is gebouwd op een kalkrots aan de Gironde,  het is schitterend gelegen en is niet voor niets één van de mooiste en veelbezochte dorpjes van Frankrijk. Wat je zeker moet zien is de kerk Sainte-Radegonde en het visserijmuseum.

Maar je kan er ook gewoon heerlijk rondwandelen of genieten van een goed glas Talmondaise op een van de vele terrasjes.

Royan (22 km)

Via de kustweg en de kleinere badplaatsen  Meschers-sur-Gironde en Saint-Georges-de-Didonne kom je uit bij de levendige mondaine badplaats Royan. Er is een grote boulevard met een imposante plezierhaven en het wemelt er van cafe’s, restaurants en boetiekjes.
Royan onderhoudt ook een veerbootverbinding met le Verdon-sur-mer aan de overkant van de Gironde. Royan werd na de bombardementen van 1945 heropgebouwd, wat je duidelijk ziet aan de Notre-Dame Kerk. Deze is heel bijzonder door zijn moderne ontwerp en zijn sfeervolle interieur.

Phare de Cordouan (22 km en dan een boottocht)

Deze prachtige vuurtoren ligt aan aan het begin van de Gironde en wordt beschouwd als de mooiste en oudste vuurtoren van Frankrijk. Het is een historisch monument en is gebouwd van 1584 tot 1611 en ligt midden op zee. Op de 1e etage bevindt zich het Koninklijke appartement, destijds bestemd voor Lodewijk de 14e. Een etage hoger is er een echte kapel met altaar en glas-in-loodramen. Het uitzicht vanaf de vuurtoren is schitterend en te bereiken via een wenteltrap met maar liefst 301 treden.

De boottocht er naar toe is al een belevenis op zichzelf. Gironde.  Langs kust met de wondermooie kust vaar je vanaf richting de vuurtoren. Naast het bezoek aan de vuurtoren is het ook een mooie plek voor een dagje uit. Heerlijk voor een picknick en een duik in zee, maar ook om te vissen of om krabbetjes te zoeken.

Saintes (32 km)

Saintes is van oorsprong een Romeinse stad en meer dan 2000 jaar oud en mooi gelegen aan de oever van de rivier de Charente. Veel van de oude historische bouwwerken zijn bewaard gebleven, zoals het Gallo-Romeinse amfitheater, de Romeinse boog de Germanicus en de Abdij-aux-dames. Naast de verschillende musea heeft Saintes een prachtige oude binnenstad. Je kunt hier volop winkelen en er is bijna dagelijks markt.

Mornac sur Seudre (34 km)

Mornac-sur-Seudre is net als Talmont een charmant historisch plaatsje met een eigen authentieke sfeer. Mornac ligt aan de Seudre, dichtbij een van de grootste en beste oestergebieden van de Franse westkust. Het is ook een geliefde plaats voor kunstenaars.
Rond de haven zijn er meerdere restaurants en in het verkeersvrije centrum zijn talrijke winkeltjes met kunst, kleding en streekproducten.

Cognac (49 km)

Cognac is een oude Romeinse stad gelegen aan de Charente rivier. Je kunt er natuurlijk verschillende cognachuizen bezoeken, zoals Rémy Martin en Hennessy. Cognac is naast de bekende drank ook bekend om zijn muziek. Elk jaar begin juli vindt het Cognac Bleus Passions festival plaats en is zeer geliefd onder binnen- en buitenlandse bluesliefhebbers. Gedurende 5 dagen is het heerlijk genieten van de muzikale ambiance. Daarbij zijn de meeste optredens overdag gratis te bezoeken.

Ile d’Oleron (60 km)

Ile d’Oleron is te bereiken via een 3 km lange brug met aan de voet de bekende oesterbanken van Marennes. Deze oesters zijn zeer beroemd om de goede kwaliteit! Op de weg naar het eiland zie je overal de prachtig gekleurde oesterhutten en viskraampjes,  waar je deze bekende oesters kunt proeven. Het is eiland is niet zo groot, maar is toch op Corsica na, het grootste eiland van Frankrijk.
Overal op het eiland hangt een heerlijk relaxte zuid-Franse sfeer. Dit zie je bijvoorbeeld in de plaatsen Le Château d’Oléron en St-Pierre D’Oléron. Het eiland is vlak, ongerept en mooi gevarieerd door zijn kust, bossen en zoutmoerassen. Het is ook een heerlijk eiland om te fietsen. Overal liggen mooie witte kalkstenen fietspaden. Samen met het bekken van Marennes beschikt het over 160 km aan fietspaden.

 

Bordeaux (90 km)

Bordeaux is gekozen tot de beste Europese bestemming van 2017! Het heeft een prachtig oud compact centrum met een chique zuid-Franse uitstraling. Dit oude gedeelte van Bordeaux staat sinds 2007 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bovenal kun je hier heerlijk eten en winkelen, zoals in de gezellige uitgaanswijk Saint-Pierre. Overal in de stad zie je leuke pleintjes, terrassen en wijnbars. De stad wordt in 2 delen gescheiden door de rivier de Garonne. Hierlangs loopt een grote boulevard, waar je heerlijk kunt flaneren en waar je veel hardlopers en skateboarders ziet.

Over de rivier loopt een iconische brug: Pont de Pierre. Napoleon Bonaparte gaf in de 19e eeuw opdracht deze te bouwen. Dit verklaart het aantal bogen van de brug: 17 in totaal en gelijk aan het aantal letters van zijn naam. Aan de overkant van de Garonne bevindt zich de opkomende wijk Le Bastide met de hippe alternatieve plek Darwin, gevestigd in een vroegere kazerne. Het is een locatie waar je kunt heerlijk kunt rondstruinen, overal zie je gezellige eettentjes en winkeltjes. Daarnaast draagt het ook een sympathieke filosofie uit: duurzaam en maatschappelijk ondernemen.

Sinds 2016 heeft  Bordeaux er een groot en bijzonder wijnmuseum bij, La Cité du Vin! Het is een groot en bijzonder architectonisch gebouw, met maar liefst 10 verdiepingen. Op de 7e verdieping is een panoramisch restaurant, met fantastisch uitzicht op Bordeaux. Werkelijk alles wat maar iets met wijn te maken heeft, kun je hier ontdekken en proeven.

Wat zegt Lonely planet over Bordeaux? Kijk het filmpje hieronder.

Ile de Ré (100 km)

Dit eiland is te bereiken via een tolbrug en ligt ten Westen van La Rochelle. Het is voor een dagtrip heel geschikt; je kunt hier ook heerlijk fietsen. In vergelijking met Ile d’ Oleron is het kleiner en heeft het een meer glamourachtige uitstraling. Een typerend charmant plaatsje is La Flotte-en-Ré. Een mooi product van dit eiland is de primeur aardappel van Île de Ré, deze aardappels hebben een unieke zilte smaak.

Om een goede indruk te krijgen van het Eiland “Ile de Ré” bekijk dan de prachtige Drone opnamen in het filmpje hieronder van Steven van der Heide.

HEB JE ZIN OM OP VAKANTIE TE KOMEN BIJ ONS, AARZEL DAN NIET EN NEEM CONTACT MET ONS OP.